Atidaryta Dieveniškių nuotekų valykla

2021 m. lapkričio mėn. 24 d. Dieveniškėse istorinis įvykis – atidaryta nauja nuotekų valykla. Atidarymo juostą perkirpo Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gžegož Jurgo, Dieveniškių seniūnijos seniūnė Česlava Marcinkevič, UAB „Tvarkyba“ direktorius Aleksandras Kasparovičius, UAB „August ir Ko“ statybos vadovas Jurij Vaitkun.

UAB „Tvarkyba“ direktoriaus Aleksandro Kasparovičiaus teigimu, projekto realizavimo darbai prasidėjo 2020 m. gegužę, statybos darbai startavo 2021 m. pavasarį ir per keturis mėnesius UAB „August ir Ko“ pastatė naują valyklą, vėliau sekė sistemos paleidimo darbai. Spalio pradžioje sėkmingai atlikti hidrauliniai bandymai leido išleisti gyventojų nuotekas į naują nuotekų valyklą.

– Vandentvarkos srityje pavyko pastatyti ne tik šią valyklą, bet ir Jašiūnuose, Baltojoje Vokėje, Zavišonyse. Be to, per dešimtmetį taip pat pastatytos naujos nuotekų valyklos Šalčininkuose ir Eišiškėse.  Investicija Dieveniškėse yra didelė ir aktuali vietos gyventojams. 235 tūkst. eurų, iš kurių 50 proc. – tai Šalčininkų rajono savivaldybės biudžeto lėšos. Tačiau svarbiausia, kad tai padarėme dėl gyventojų, siekdami užtikrinti geresnę gyvenimo kokybę Dieveniškėse. Džiaugiuosi, kad bendromis pastangomis mums pavyko realizuoti be galo svarbų projektą, – kalbėjo meras Zdzislav Palevič.

UAB „August ir Ko“ statybos vadovas Jurij Vaitkun priminė, kad nauji nuotekų valymo įrenginiai tarnaus apie 380 vietos gyventojų, pasienio užkardai, gimnazijoms, darželiui. Kartu jis pademonstravo, kaip atrodo iš valyklos išleidžiamas vanduo. Pasisėmęs vandens iš išvalyto rezervuaro Jurij Vaitkun įpylė jo į paprastą stiklinę. Visi galėjo matyti švarų vandenį, iš kurio pašalinta cheminė tarša.

Dieveniškių seniūnijos seniūnė Česlava Marcinkevič prisiminė, kaip daugelį metų Savivaldybė ieškojo lėšų valymo įrenginių atnaujinimui, o vos atsiradus galimybei pradėjo atsakingai įgyvendinti visus projekto etapus.

Dieveniškių nuotekų valyklos teritorijoje atlikti aplinkos tvarkymo darbai, įrengta tvora, sumontuoti siurbliai, pilnai įrengta nuotekų siurblinė, atlikti automatizavimo darbai technologiniame pastate. UAB „Tvarkyba“ buveinėje įrengta nuotolinė Dieveniškių valyklos vieta, tačiau siekiant užtikrinti sklandų ir kokybišką įrenginių veikimą organizuojama ir nuolatinė kontaktinė priežiūra.

Apsilankę svečiai galėjo įsitikinti, kad netgi valyklos teritorijoje nejaučiamas nuotekų kvapas, kokybiškai valomos jos švarios išleidžiamos į melioracinį griovį.


Šaltinis: https://salcininkai.lt/naujienos/394/atidaryta-dieveniskiu-nuoteku-valykla:13318